Hollókő bemutatása
Látvány a szövőháztólHollókő élő műemlékfalu Magyarország Északi részén, Budapesttől alig 100 km-re.
Festői tájba illeszkedve őrzi a XXI. Század rohanó forgatagában eltűnő apró falvak meghitt, ember központú világát. A néprajzi és építészeti vonatkozásokban egyedülálló értékeket megőrzött Ófalu a hozzá tartozó 141 hektáros Tájvédelmi Körzettel 1987 óta a Kulturális és Természeti Világörökségek sorába tartozik. A Cserhát hegység szelíd völgyeinek egyikében meghúzódó, a népmesék világát idéző kis falu, népi építészetünk csodálatos gyöngyszeme, a táj és az épített környezet harmóniájának szép példája.
Ófalu látképAz Ófalu középkori településszerkezete az ősi hadas (nagycsaládos) építkezések nyomait őrzi. A fehérre meszelt, tornácos, oromkontyos házak az 1909-es tűzvész után nyerték el mai, végleges formájukat. Lakói palócok, akik ősi hagyományaik, népdalaik és ízes beszédük mellett mai napig őrzik színes, gazdagon díszített viseletüket. Hollókő templomát és a falut először egy 1342-ből származó oklevél említi. A középkori templom a törökdúlások idején elpusztult, és 1889-ben épült a napjainkban is megcsodálható, mára a falu jelképévé vált fatornyos római katolikus templom.
Hollókő  váraA falu fölött magasodó, középkori Vár hosszú időn keresztül meghatározta az itt élők sorsát. A Kacsics család építtette a XIII. század közepén az ötszögletű öregtornyot, melyet a későbbiek során fokozatosan bővítettek, átalakítottak. A Kacsics család nevét mára a legenda őrzi, mely szerint egy András nevű földesúr elrabolta a szomszéd birtokos lányát és a vár egyik szobájába zárta. A lány boszorkány dajkája segítségül hívta az ördögfiakat, akik hollókká változva elhordták a követ az épülő várról. Ezért lett Hollókő a vár neve. Ma a szépen felújított várból a Cserhát csodálatos panorámája tárul a látogatók elé.
  English Deutch Francais Hungary